Egy ismeretlen hadiüzem

Tervtári anyagok rendezési munkálatai közben egy ismeretlen hadiüzem terveire bukkantak Budapest Főváros Levéltára munkatársai.

Tervtári anyagok rendezési munkálatai közben egy ismeretlen hadiüzem tervei bukkantak elő.

Az 1944-ben készült rajzok alapján a beruházó a transzformátorokat készítő, jó hírű Szabó és Mátéffy Villamosipari Részvénytársaság volt. Egy komplett gyárat terveztetett a Jászberényi útra, stratégiai fontosságú helyre, vagyis a szolnoki vasútvonal közelébe, közel a Maglódi úthoz és az Élessarokhoz. (A korabeli telepítési térképvázlat [térrajz], valamint az irodaépületnek a korszakra jellemző, letisztult vonalvezetésű homlokzati terve mellékelve látható). A későbbiekben ide (részben) a Könnyűipari Szerelő Vállalat (KIPSZER) települt, de nem a Szabó és Mátéffy épületekbe – mi történhetett ezekkel? Logikusnak tűnik, hogy Budapest ostroma során megsemmisültek, hiszen hadiüzemről beszélünk…

Ám a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon fellelhető második világháborús bombázási légifelvételeken sem láthatóak a terveken szereplő épületek (itt) – azok ugyanis végül nem is épültek meg! Ezt bizonyítja a mellékelt irat, amelyben az 1944-ben kiadott építési engedélyt 1949-ben visszavonták, mivel az építkezés azóta sem kezdődött meg. A gyár tehát azért ismeretlen – mert meg sem épült!

(A tervek még 40988/7-es helyrajzi számon szerepeltek – ez ma már 40988/33-ra változott. Így tehát a pontos levéltári jelzet: HU BFL XV.17.d.329 40988/33)

Hadiüzem – homlokzat
Hadiüzem – helyszínrajz
Hadiüzem – határozat