A Rákosi Mátyás iratok digitalizált másolatgyűjteményéről tartott sajtótájékoztató

Budapest Főváros Levéltára 2019. március 5-én a sajtó képviselői és a megjelent vendégek számára Egy száműzetés állomásai a dokumentumok tükrében címmel sajtótájékoztatót tartott Rákosi Mátyás rejtélyes körülmények között előkerült iratainak digitalizált másolatgyűjteményéről.

Budapest Főváros Levéltára 2019. március 5-én a sajtó képviselői és a megjelent vendégek számára Egy száműzetés állomásai a dokumentumok tükrében címmel sajtótájékoztatót tartott Rákosi Mátyás rejtélyes körülmények között előkerült iratainak digitalizált másolatgyűjteményéről. Az iratok 1941–1970 között keletkeztek, bár döntő többségük 1953 után kelt, nyelvük elsősorban magyar és orosz, de olasz és angol nyelvű levelek is vannak, minden irathoz magyar nyelvű leírás tartozik. 
Az eseményt Kenyeres István főigazgató nyitotta meg, majd Ungváry Krisztián, a Magyar Tudományos Akadémia történésze vázolta fel, milyen kalandos körülmények között került hozzá egy műbőr kofferban a kommunista államférfi 264 irata. Ungváry történészként fontosnak tartotta azt, hogy ezen iratok a lehető legszélesebb közönséghez eljuthassanak. Ezért kereste fel Budapest Főváros Levéltárát azzal a javaslattal, hogy az irategyüttesről digitális másolatot készítsen és a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegye. 
Meruk József, az iratanyag egy részéből készült könyv (Ungváry Krisztián–Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai. Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben. Budapest, 2018.) társszerzője azt emelte ki, hogy a leveleket, levélfogalmazványokat olvasva milyen kép rajzolódik ki Rákosiról, a számára levelet író lelkes híveiről, világnézetükről, műveltségükről.
Horváth J. András, Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa bemutatta, hogyan érhetők el a levéltár honlapjáról a digitális iratgyűjtemény egyes darabjai, röviden elemezte az iratok tartalmi összetételét, valamint kedvcsinálóként ismertetett néhány iratot, így például Rákosi kérvényét, amelyben a legkülönbözőbb indokokkal próbálja rávenni a magyar államvezetést arra, hogy engedélyezzék számára a hazatérést.
A téma nagy sajtóvisszhangot kapott, eddig az alábbi cikkek jelentek meg:

Index

hvg.hu

444

Mandiner

Múlt-kor

Sonline

azuzlet

boon.hu

A digitalizált másolatgyűjtemény elérhető a Hungaricana oldalán.

Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója
Dr. Ungváry Krisztián MTA doktora, történész
Meruk József
Dr. Horváth J. András főlevéltáros

Fotók: Bartha Levente / Budapest Főváros Levéltára

Rákosi Mátyás fényképes szovjet lakhatási engedélye. Kelt: 1959.03.07.
Diéta és életrend Rákosi Mátyás részére. Kútvölgyi úti Állami Kórház és Rendelőintézet, Kelt: 1953.10.26.
Rákosi Mátyás angol nyelvű levele, kelt: 1962.02.19.