Építészeti stílusváltás egy bérház példáján

Nem ritka dolog, hogy egy épület tervezése során módosítani kell az eredeti elképzeléseket, mert a megrendelőnek új ötletei támadnak, vagy a hatóság kifogásai miatt szükséges újra átgondolni a koncepciót. Ezek sorában is kissé szokatlan a VIII. kerületi Scheiber Sándor (korábban Bérkocsis) utca 3. alatti bérház esete.

Nem ritka dolog, hogy egy épület tervezése során módosítani kell az eredeti elképzeléseket, mert a megrendelőnek új ötletei támadnak – sőt, sok esetben a hatóság kifogásai miatt szükséges újra átgondolni a koncepciót. A BFL Tervtárában is akadnak olyan épületek, amelyekről több tervsorozatot is beadtak az építési hatósághoz engedélyezésre, míg végül megszületett egy olyan variáció, amelyet mindenki elfogadott.

Azonban a VIII. kerületi Scheiber Sándor (korábban Bérkocsis) utca 3. alatti bérház esete kissé szokatlan, hiszen egy éven belül két, teljesen más stílusban kialakított homlokzattal adták be a tervsorozatokat az elöljárósághoz elbírálásra! Valószínűleg itt is a megrendelőnek támadt kedve egy újabb, modernebb kinézetre váltani, hiszen az építész személye nem változott (Ágoston Emil)… Jóllehet, az elkészült (ma is álló) bérház egyáltalán nem csúnya (lásd a harmadik homlokzati rajzot), a tervek között jól látható, díszítésbeli redukció nagyon is szembeszökő – és egyúttal hűen tükrözi a kor átalakuló közízlését is. Az épület tervei megtalálhatók a BFL Építési Ügyosztályok Tervtárában, a XV.17.d.329 36476-os jelzet alatt.

xv.17.d.329_36476.10_agoston_emil_1.jpg, – dekanyd
xv.17.d.329.36476.20_agoston_emil_2.jpg, – dekanyd
xv.17.d.329.36476.29_agoston_emil_3.jpg, – dekanyd