Levéltár-pedagógiai foglalkozás – Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

2019. április 16-án a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium ötödik osztályos diákjai látogattak el a levéltárba.

2019. április 16-án a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium ötödik osztályos diákjai látogattak el a levéltárba. A Pál utcai fiúk című regény korával ismerkedtek meg régi térképek, tervrajzok, valamint anyakönyvek segítségével. Képet kaptak a XIX. század végének Budapestjéről, a lakhatási viszonyokról, valamint Molnár Ferenc életének olyan pillanataiba is betekintést nyertek, amit túlmutat az iskolai tananyagon.

A foglalkozás másik részében iskolai anyakönyvek segítségével próbáltuk megérteni az oktatás 130 évvel ezelőtti intézményrendszerét. A regény felelevenítésével megbeszéltük, hol oktatták a Pál utcaiakat és hol a vörösingeseket, illetve, ezeken túl még milyen tanulási lehetőségek voltak a gyerekek számára. A program végén minden diák elkészítette a saját iskolai értesítőjét a neki tetsző osztályzással. Volt, aki csupa egyest akart látni a bizonyítványában, voltak, akik ragaszkodtak a most használatos jegyekhez, de általában elmondhatjuk, hogy szinte mindenki kitűnő eredménnyel végzett.

Az osztály már második alkalommal látogatott el a levéltárba. Köszönjük a lelkesedést, reméljük, újból vendégül láthatjuk őket.