Esemény kategória: Konferencia

Magyarország román megszállása (1918–1920) – konferencia levéltárunkban

Az Erőszakkutató Intézet konferenciája 2024. május 28-án (kedden) 10 órától 18.30-ig levéltárunk Gárdonyi Albert termében. Budapest Főváros Levéltárát Perczel Olivér: Az 1919–1920-as magyarországi román megszállás erőszakos arca című előadásával képviseli. A programfüzet az előadások absztraktjaival innen érhető el.Az esemény nyilvános és ingyenes. Kép- és hangfelvétel készül.

Budapest-történet-írás új utakon

A Magyar Történelmi Társulat és Budapest Főváros Levéltára konferenciája a levéltárban Meghívó A Magyar Történelmi Társulat és Budapest Főváros Levéltára tisztelettel meghívja Önt Budapest-történetírás új utakon című konferenciájára Helyszín: Budapest Főváros Levéltára 1139 Budapest, Teve utca 3–5. Gárdonyi Albert terem Időpont: 2024. március 11. (hétfő) A rendezvény nyilvános és ingyenes,

Szerbek Budapest történetében – Buda és Pest a szerb történelemben

2023. december 8-án, pénteken Budapest Főváros Levéltárában kerül sor a Szerbek Budapest történetében – Buda és Pest a szerb történelemben című nemzetközi tudományos konferenciára a Szerb Intézet, Budapest Főváros Levéltára és az ELTE BTK Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék szervezésében. Az esemény itt érhető el a Facebookon, a meghívó itt olvasható. A konferencia programja: 9:00 Résztvevők

A fehérterror Magyarországon (1919-1921) című konferencia

2023. november 30-án az Erőszakkutató Intézet „A fehérterror Magyarországon (1919-1921)”. Új kutatási eredmények. Új nézőpontok” című konferenciáját rendezi levéltárunk Gárdonyi Albert termében. A program és az absztraktfüzet pdf-ben érhető el.

Ripka Ferenc emlékkonferencia

Budapest Főváros Levéltára és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete tisztelettel meghívja Önt Ripka Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából rendezendő Ripka Ferenc emlékkonferenciára 2021. szeptember 1-jén. Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem1139 Budapest, Teve utca 3-5. A meghívó a részletes programmal innen tölthető le (PDF).

Mérlegen a Tanácsköztársaság

Budapest Főváros Levéltára és az MTA-Lendület Trianon 100 Kutatócsoport tisztelettel meghívja Önt a Mérlegen a Tanácsköztársaság című konferenciára 2019. május 15–16-án. A részletes program letölthető innen (PDF formátumban)

Levéltári Nap 2023

MEGHÍVÓ Budapest Főváros Levéltára tisztelettel meghívja Önt IX. Magyar Várostörténeti konferencia keretében a Fővárosok – fő városok – Az uralkodói székhelyek és fővárosok szerepének változásai a Kárpát-medencében a középkortól a modern korig című konferenciára 2023. november 14–15. Budapest Főváros Levéltára, az Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv szerkesztősége és az MTA Történettudományi

Budapesti Iskola Narratívák – Konferencia
2020-ban Budapest Főváros Levéltárába került Heller Ágnes hagyatéka. Ennek feldolgozásához kapcsolódik a BFL „Budapesti Iskola Narratívák” című konferenciája 2023. május 22-23-án. Fő témája a „Budapesti Iskola” (tágabb értelemben Lukács György tanítványainak) gondolkodásáról, vitáiról, hazai és nemzetközi hatásáról szól.
Meghívó a Levéltári Napra
Vizuális várostörténet. A fényképek és a fényképezés szerepe a városi társadalom bemutatásában címmel Budapest Főváros Levéltára konferenciát rendez a Levéltári Nap keretében 2022. november 15-én a Gárdonyi-teremben..
Forradalmi erőszak Magyarországon 1918 őszén és telén – tudományos konferencia
A Clio Intézet Budapest Főváros Levéltárával közösen rendezi meg a Forradalmi erőszak Magyarországon 1918 őszén és telén című tudományos konferenciáját 2021. november 17-én.
A szőlőművelés, bortermelés, borforgalmazás szerepe a városok életében
Tisztelettel meghívjuk Önt A szőlőművelés, bortermelés, borforgalmazás szerepe a városok életében című VIII. Magyar Várostörténeti Konferenciára 2021. november 15–16-án. Kérjük, regisztráljon!
Budapest: Egy amerikai léptékben növekvő metropolisz
Budapest Főváros Levéltára tisztelettel meghívja Önt Budapest Székesfőváros Statisztikai Hivatala megalakulásának 150. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő Budapest: Egy amerikai léptékben növekvő metropolisz című konferenciára 2021. szeptember 9-én.
Nyilas uralom Budapesten – minikonferencia
A Clio Intézet minikonferenciát rendez Budapest Főváros Levéltárában Nyilas uralom Budapesten címmel 2020. február 27-én 15.00 órától.
VII. Magyar Várostörténeti Konferencia
2019. november 13–14-én hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Várostörténeti Konferencia, amelynek ez évi témája a városok jogi helyzete, országrendisége és hatalmi reprezentációja a közép- és kora újkorban.