A tervtári kereséssel kapcsolatban tájékozódhat ebből a videóból:

A tervtári gyűjtemény állományában legnagyobbrészt a főváros területén belül engedélyezett tervdokumentációk kereshetők. Az egyes tételek kereséséhez a keresett épület címére vagy helyrajzi számára van szükség.

A legkeresettebb tervgyűjtemény az építési engedélyezési tervdokumentációk gyűjteménye, amely az 1873-as városegyesítéstől a 2006. évig engedélyezett építkezésekre vonatkozó terveket és iratokat tartalmazza. Az állomány nem hiánytalan, teljes mértékben hiányoznak a külső kerületek (XV–XXIII) 1950 előtti tervei.

Egy teljes tervtári dokumentáció tartalma: az adott épület eredeti építési tervei (helyszínrajz, alaprajzok, metszetek, homlokzatok); a különböző átalakítások, bővítések, felújítások, lakásleválasztások építészeti tervei; statikai tervek és számítások; az 1930-as évektől egyes házak központi fűtés tervei; bontási- és felvonótervek; üzletportálok, fényreklámok, boltfeliratok tervei; építési és használatbavételi engedélyek. Az 1950 utáni épületeknél műleírások is. A tervtár állományában gépészeti tervek (elektromos, fűtési, víz- és csatorna, illetve közműtervek) csak elvétve fordulnak elő.

Ha egy helyrajzi szám szerepel a nyilvántartásban, az csak azt mutatja, hogy az irategyüttes tartalmaz arra vonatkozó anyagot, de nem jelent garanciát arra, hogy ezen belül az Ön által keresett tervfajta vagy építési periódus megtalálható. Erről az anyagba történő betekintéssel győződhet meg. A helyrajzi számok alapján kutatható tervtári gyűjtemény jegyzéke az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül érhető el: a részletes keresésben a „Mai helyrajzi szám (BFL)” mezőt, illetve az „egyenlő” értéket kell kiválasztani. (Az „egyenlő” érték kiválasztásának elmaradása esetén alapértelmezett beállításként a „tartalmazza” érték szerepel, amely nem vezet pontos találatokhoz, például egy 1234-es helyrajzi számra lefuttatott keresésre a 11234, 21234, 31234 stb. találatok is előjönnek.)

A kerületi önkormányzatok – korábban Tanácsok – Műszaki vagy Építési Osztályainak irataiban (1950–1990) is lehetséges a kutatás. Az iratok egy részéhez darabszintű jegyzékekkel rendelkezünk, a többit, az engedélyezés hozzávetőleges dátumának ismeretében, az eredeti mutatókönyvek segítségével lehet kutatni. A műszaki iratokat a BFL kerületenként eltérő időszakokra terjedően vette át. Arról, hogy az adott kerület mely évekből adott át építésügyi iratokat levéltárunknak a Kutatószolgálat tud felvilágosítást adni. Az átadott iratok köre folyamatosan bővül.