Györgyi Csaba kapta a Prágai Tamás-díjat

Györgyi Csaba, Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa kapta a Prágai Tamás-díjat 2018. január 30-án.

Györgyi Csaba, Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa kapta a Prágai Tamás-díjat 2018. január 30-án

– közölte Szondi György, a Napút folyóirat főszerkesztője az MTI-vel.

Az elismerést a 2015-ben, 47 évesen elhunyt Prágai Tamás József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, irodalomtörténész emlékére alapították, első alkalommal 2016-ban ítélték oda. A díjat minden évben kiadott kötettel még nem rendelkező szerző nyerheti el. 

Györgyi Csaba 1972-ben született, iskoláit Székesfehérváron és Budapesten végezte, történelemtanári és hitoktatói oklevelet szerzett, jelenleg Budapest Főváros Levéltárában főlevéltárosként dolgozik. Prózát és verset is ír, jellegzetes műfaja a rövid novella, a „nolla”. A szerző által kitalált szó összejátszatja a novella és a nulla szavakat, amivel a szövegek végletes rövidségére, tömörségére, definitív, axiomatikus jellegére utal – írja MTI-hez eljuttatott méltatásában Basa Viktor.

Az írás mellett Györgyi Csaba kisgrafikákat készít, történelmi témájú cikkeket publikál, valamint Manna Percek címen videóblogot is készít. Az elismerés részeként Mind két idegen című nollagyűjteményét a díjat adományozó Cédrus Művészeti Alapítvány jelenteti meg a 2018-as Ünnepi Könyvhétre.

A díjat a fővárosi Vakok Iskolájában található Nádor teremben adták át.Forrás: MTI