Simon Katalin 2022. december 15-én 16 órára meghirdetett előadása betegség miatt elmarad

2022. december 14.

A nőtörténeti előadás-sorozat 2022. december 15-én 16 órára hirdetett előadása betegség miatt elmarad. Az új időpont 2023. április 15-e után várható.

MEGHÍVÓ

Budapest Főváros Levéltára és az ELTE BTK Nőtörténeti Kutatóközpont

tisztelettel meghívja Önt
 

Simon Katalin főlevéltáros (Budapest Főváros Levéltára): „Kívánunk tiszta szívünkből, hogy együtt békességben elélhessünk sok számos esztendőkig mint igaz hív házasok”

Házasság a 18. századi Óbudán című előadására.

Az előadóval beszélget: Géra Eleonóra, az ELTE BTK Nőtörténeti Kutatóközpont vezetője

 

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem
Időpont: 2022. december 15. (csütörtök) 16.00 óra

Házassági szerződés. Manapság ez a kifejezés inkább negatív konnotációval hangzik el a közbeszédben, olyan képzettársítással, mintha ritkán, az egymással szemben bizalmatlan házasulandók fordulnának ehhez a jogi megoldáshoz. Vajon így volt ez két-háromszáz évvel ezelőtt is? Kik, miért és mikor kötöttek egymással házassági szerződést a 18. századi városi társadalomban? Özvegy vagy inkább elsőházas felekkel találkozunk a forrásokban? Mit árulnak el az iratok egy-egy házaspár gyermekeinek és szüleinek családon belüli helyzetéről? Végül, de nem utolsósorban: milyen mozgástere volt a házasságban a menyasszonyoknak? Minderre választ kaphatunk az előadásban a 18. századi Óbuda példáján keresztül.

Az előadás - amely a Budapest 150 - Budapesti Mozaikok sorozat részeként hangzik el - nyilvános és ingyenes, regisztrációhoz nem kötött. Az eseményen kép- és hangfelvétel készül.

A meghívó itt érhető el.
 

bp150_bp_mozaik_iv.jpg