A kárpátaljai magyarok és németek internálása és deportálása 1944 és 1955 között

Szerkesztő(k): Olekszij Korszun – Kosztyó Gyula – Toma Katalin
Kiadás helye: Budapest – Ungvár
Kiadás éve: 2022
Ár: Akció! 4900 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

A 20. század tragikus történelmi eseményeinek kevésbé ismert fejezete a kárpátaljai magyar és német lakosság 1944–1945-ben, illetve az azt követő években elszenvedett tragédiája. A magyar történetírásban élő Gulag fogalomnak a közelmúltig nem volt – nem is lehetett – része az 1938-tól visszacsatolt területeken történt atrocitások, kitelepítések és internálások kutatása. 2012-ben történt meg az áttörés, amikor is megjelent a jelen kötet alapját képező forráskiadvány Olekszij Korszun szerkesztésében. Az eredetileg történelem szakot végzett Korszun 1981 óta él Kárpátalján. 1991-ig ezredesi rendfokozatban az Állambiztonsági Hivatal Kárpátaljai Igazgatósága vezetőjének első helyetteseként teljesített szolgálatot. Az 1980-as években kezdte el feltárni a helyi magyarok és németek ellen a szovjet erőszakszervezetek által elkövetett megtorlásokra vonatkozó levéltári dokumentumokat. Számos olyan levéltári irathoz is hozzájutott, amelyek mind a mai napig nem elérhetők a tudományos kutatók számára. Jelen kötet több mint húsz év kutatómunkájának eredménye. A könyv több, mint 500 forrásközlést tartalmaz.

A kötet megjelentetését a Bethlen Gábor Alap és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta.