Magyar Várostörténeti Atlasz 9. ÓBUDA

Szerző(k): Bácsatyai Dániel, Láng Orsolya, Simon Katalin, Sudár Balázs
Szerkesztő(k): Majorossy Judit, Tringli István
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Ár: Akció! 7500 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Óbuda város történeti atlasza a nemzetközi Európai Várostörténeti Atlasz projekt keretében működő Magyar Várostörténeti Atlasz sorozat – Buda I. és II. kötete után – 9. kötete. Bemutatja Óbuda fejlődését a római korban, a középkorban, a török korban, a Zichy-család idején, majd koronauradalmi mezővárosként. A mű három nagyobb részből épül fel. Az atlaszhoz tartozó kísérőfüzetben bevezető tanulmány ismerteti meg az olvasókkal Óbuda topográfiáját és annak változásait a nevezett korszakokban (természeti adottságok, a város jogi helyzete is igazgatása 1848 előtt, településszerkezet, utcahálózat, házak és lakosaik, középületek, egyházi intézmények, különböző felekezeti és etnikai csoportok, piacterek stb.), de foglalkozik a város és lakói életét jelentősen befolyásoló természeti csapások (árvizek, tűzvészek) hatásaival is. A kísérőfüzet második része a Történeti-topográfiai adattár, amely 26 témakört foglal magába (például a jogi kereteket, közigazgatási beosztást, egyházi intézményeket, de szerepel benne az ipar, kereskedelem, utcahálózat, szolgáltatások, egészségügy is). Az atlasz harmadik elemét a képi ábrázolások (így korabeli és szerkesztett térképek, városképek) alkotják