Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv XIII.

Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2018
Ár: Akció! 2500 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Budapest Főváros Levéltára és az Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv szerkesztősége 2017-ben rendezte meg a VI. Magyar Várostörténeti Konferenciát, amely a „Város – liget – köztér – szórakozás” címet viselte. A háromnapos tudományos tanácskozás középpontjában a városi térbeliség, térhasználat kérdésköre állt, amely az utóbbi negyedszázad nemzetközi és hazai várostörténeti kutatásának egyik kiemelt területe. A háromnapos konferencia gazdag anyaga igazolta a téma iránti nem lanyhuló érdeklődést. A konferencia előadásain alapuló tanulmányokat az Urbs két kötetében jelentetjük meg. Jelen kötetben a zöldterületekkel foglalkozókat gyűjtöttük össze. (A budapesti Városliget történetét taglaló előadások egy része a következő kötetben fog megjelenni.)

A városi köztér sajátos típusát jelentik a nyilvános kertek és parkok, amelyek legutóbbi időkig a hazai várostörténet kevésbé kutatott területét képezték. A szerzők különböző települések különböző léptékű és funkciójú zöldterületeit vizsgálják, különböző időszakokban. Az írásokból kibontakozik, hogy a zöldterületek létesítése és fenntartása mennyire komoly, erőforrás-igényes vállalkozás volt a múltban is, és hogy az ezzel kapcsolatos döntések, motivációk, konfliktusok felfejtésén, a zöldterület-használati szokások önmagában is érdekes vizsgálatán keresztül mennyi mindent megtudhatunk a város társadalmáról, szellemiségéről is.

A kötet a Műhely rovatban megjelent írásokkal, továbbá a Kárpát-medencei várostörténet 2017. évi bibliográfiájával, végül a friss hazai és külföldi várostörténeti termést elemző recenziókkal egészül ki.

A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.