Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig

Szerző(k): Hidvégi Violetta
Szerkesztő(k): Marótzy Katalin
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2014
Ár: Akció! 3900 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Ybl Miklós születésének bicentenáriuma a 2014. évben alkalmat adott, hogy az életművet különböző szempontok szerint újra áttekintsük. Budapest Főváros Levéltára – Ybl tervhagyatékának őrzője – együttműködve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti Tanszékével kiállítással és tanulmánykötettel is tiszteleg a mester emléke előtt az ünnep alkalmából. Ybl életműve szinte kimeríthetetlen, számos vonatkozása kínálja magát a tudományos bemutatásra. Választásunk azért esett a Kálvin tér környékére, mert itt koncentráltan jelentek meg a nagy építész alkotásai, amelyekből szerencsére több fenn is maradt. Ybl két józsefvárosi helyszínen – Pollack Mihály és Kálvin tér – kapott lehetőséget arra, hogy teremtő erejével a kor uralkodó stílusáramlatához igazodva, alapvetően átalakítsa, megváltoztassa az egykor falusias kinézetű városrész képét. Épületei szemlélhetők önálló műalkotásként, amelyek a megrendelő kívánságait és az arra adott építészi választ tükrözik. Egymás közelében álló munkái ugyanakkor figyelnek egymásra és együttműködésükben felerősödve fejtik ki hatásukat a városi térre. Ybl Miklós maga is itt, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár bérházának Múzeum utcai részén lakott élete utolsó két évtizedében. A környéken emelt művein alkotói stílusának változásai is nyomon követhetők. Született ide tisztán romantikus alkotás, romantika és neoreneszánsz ötvözete, valamint az itáliai és a francia reneszánsz formakincséből válogató historizáló épület is a tárgyalt több mint négy évtizedben. Magánházak és középületek egyaránt megtalálhatók a válogatásban, de még díszítő kis-architektúrájából is idekerült néhány alkotás. Szerzőink jóvoltából az épületek a kor gazdaság- és társadalomtörténetével kísérve tárulnak fel előttünk, rávilágítva arra, hogy egy építészeti alkotás sohasem választható el az őt körülvevő emberi közegtől. Kötetünkben időrendben sorakoznak a hosszabb tanulmányok és a katalógus-jellegű bemutatások.