Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv XIII.

2019. augusztus 08.
urbs_13_konyv.jpg
Ára: 
2500 Ft
Kiadás helye: 
Budapest
Kiadás éve: 
2018

Tisztelt Megrendelőnk!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni

  • személyes átvétel útján
  • postán

Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Postai úton

Postai kézbesítés esetén kérjük, hogy utalja át a levéltár bankszámlaszámára a megrendelni kívánt kiadvány(ok) árát + 1560 Ft postaköltséget. Amennyiben több kiadványt rendel, munkatársunk értesíti a postaköltség összegéről.

Budapest Főváros Levéltára bankszámlaszáma: 11784009-15490737 (OTP)

A megrendelő e-mail és a megrendelt kiadvány(ok) ellenértékének beérkezését követően intézményünk postára adja az elektronikus levélben szereplő címre a csomagot.

 

Személyes átvétel útján

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a pénztári órák alatt:

Hétfő: 8.00–16.00
Kedd: 8.00–18.00
Szerda: 8.00–16.00
Csütörtök: 8.00–18.00
Péntek: 8.00–13.00

 

További felvilágosítás:
Tel.: +36-1-298-7520 
E-mail írásához kattintson ide.

 

 

 

Budapest Főváros Levéltára és az Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv szerkesztősége 2017-ben rendezte meg a VI. Magyar Várostörténeti Konferenciát, amely a „Város – liget – köztér – szórakozás” címet viselte. A háromnapos tudományos tanácskozás középpontjában a városi térbeliség, térhasználat kérdésköre állt, amely. az utóbbi negyedszázad nemzetközi és hazai várostörténeti kutatásának egyik kiemelt területe. A háromnapos konferencia gazdag anyaga igazolta a téma iránti nem lanyhuló érdeklődést. A konferencia előadásain alapuló tanulmányokat az Urbs két kötetében jelentetjük meg. Jelen kötetben a zöldterületekkel foglalkozókat gyűjtöttük össze. (A budapesti Városliget történetét taglaló előadások egy része a következő kötetben fog megjelenni.)

A városi köztér sajátos típusát jelentik a nyilvános kertek és parkok, amelyek legutóbbi időkig a hazai várostörténet kevésbé kutatott területét képezték. A szerzők különböző települések különböző léptékű és funkciójú zöldterületeit vizsgálják, különböző időszakokban. Az írásokból kibontakozik, hogy a zöldterületek létesítése és fenntartása mennyire komoly, erőforrás-igényes vállalkozás volt a múltban is, és hogy az ezzel kapcsolatos döntések, motivációk, konfliktusok felfejtésén, a zöldterület-használati szokások önmagában is érdekes vizsgálatán keresztül mennyi mindent megtudhatunk a város társadalmáról, szellemiségéről is.

A kötet a Műhely rovatban megjelent írásokkal, továbbá a Kárpát-medencei várostörténet 2017. évi bibliográfiájával, végül a friss hazai és külföldi várostörténeti termést elemző recenziókkal egészül ki.

A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.