Levéltári Mozaikok 33. – Ismeretlen ismerős 2.

A Gerlóczy család neve manapság elsősorban a festőóriás, Csontváry Kosztka Tivadar életművét megmentő Gerlóczy Gedeon miatt cseng ismerősen. Gerlóczy Gedeon nagyapja, Gerlóczy Károly alpolgármester munkássága azonban nem kevésbé jelentős.

A Gerlóczy család neve manapság elsősorban a festőóriás, Csontváry Kosztka Tivadar életművét megmentő Gerlóczy Gedeon miatt cseng ismerősen. Gerlóczy Gedeon nagyapja, Gerlóczy Károly alpolgármester munkássága azonban nem kevésbé jelentős, a főváros kulturális életében mai napig meghatározó szerepet játszó intézmények létrehozásában volt kiemelkedő szerepe, a 19. század végén számos rangos ünnepség megszervezése köthető a nevéhez. Ki volt ez a színes egyéniség és hogyan kapcsolódott neve Petőfihez, Jókaihoz, s végül, de nem utolsó sorban Kossuth Lajoshoz? Ismerjék meg Ráth Károly után „a három Károly” közül a második, Gerlóczy Károly életrajzát! Csiffáry Gabriella főlevéltáros írása a Levéltári Mozaikok 33. – Ismeretlen ismerős 2. részében.

Gerlóczy Károly portréja 1886-ból (Goszleth I. fényképe után, közölve: Vasárnapi Újság, 1886. szeptember 12. XXXIII. évfolyam, 37. szám, címoldal)