Levéltári Mozaikok 54. – A Péterfy Kórház 1956-os műtéti naplója a BFL-ben

2021 tavaszán ajándékozás útján került Budapest Főváros Levéltára őrizetébe egy történeti jelentőségű egészségügyi dokumentum. Ez nem más, mint a Péterfy Sándor Utcai Kórház műtéti naplója, ami az 1956 októbere és decembere között elvégzett műtétekről tanúskodik.

2021 tavaszán ajándékozás útján került Budapest Főváros Levéltára őrizetébe egy történeti jelentőségű egészségügyi dokumentum. Ez nem más, mint a Péterfy Sándor Utcai Kórház műtéti naplója, ami az 1956 októbere és decembere között elvégzett műtétekről tanúskodik. A most előkerült irat fontos forrása az 1956-os eseményeknek: október 23-a és november 11-e között összesen 66 esetet rögzít, amelyek túlnyomó része harci sérülés utáni műtét volt.

Az adatgazdag leírások a forradalom és szabadságharc alatt a kórházban szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzetre, az alkalmazott műtéti eljárásokra, a jellemző sérülésekre és a sérültek személyére vonatkozóan tartalmaznak információkat. A napló tükrözi a környéken zajló eseményeket, így például október 30-án, a Köztársaság téri pártház ostroma után jelentősen megnőtt a lőtt sebesültek ellátása az előző időszakhoz képest. November 4-e és 11-e között állandósult ez az állapot: az igen sok sérült ellátásánál a legkülönfélébb szakterületek orvosai működtek közre, a műtétek dokumentálására pedig sokszor utólag került sor.

A műtéti naplóról, valamint a benne szereplőkről további részleteket olvashatnak a Levéltári Mozaikok 54. írásában.

Mező Imre műtétleírása, részlet (BFL VIII.1158 Műtéti napló, 1956. 59. p.)