Nyilvánossá vált a Budafok Topotéka

Budapest Főváros Levéltára - a Berettyóújfalu és a Városliget Topotéka után - útjára indította a Budafok Topotékát. Az adatokat és a képeket a FSZEK Budafoki Könyvtára folyamatosan bővíti.

Budapest Főváros Levéltára – a Berettyóújfalu és a Városliget Topotéka után – útjára indította a Budafok Topotékát. Az adatokat és a képeket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtára folyamatosan bővíti.

Az Európai Unió a 2014-től 2020-ig tartó időszakra hirdette meg a Kreatív Európa: az európai kulturális és alkotói (művészeti) szektorának támogatási programját, amelynek célja, hogy az európai polgárok alkotó módon vegyenek részt földrészünk sorsának alakításában. E gondolat jegyében született meg és nyert támogatást a 17 európai levéltár és egyetem összefogásával létrejött CO:OP projekt (az angol elnevezés – Community as Opportunity. The creative archives´and users´network – rövidítése. Magyarul: A közösség, mint lehetőség – A levéltárak és felhasználóik alkotói hálózata). A 2014. december 1-jével indult, négy évig futó program egyik fő célkitűzése, hogy a digitális korszak adta lehetőségek kihasználásával a nagyközönséget is alkotó módon vonja be digitális tartalmak létrehozásába. Erre szolgál a topotéka internetes felület, amely nem csak hozzáférhetőséget biztosít egy adott közösség múltjára és jelenére vonatkozó, magánkézben őrzött forrásaihoz (fényképek, hang- és képanyagok, iratok, stb.), de szakszerű módon, rendszerezve meg is őrzi azokat az utókor számára. 

A CO:OP topotéka munkacsomagjában hét európai levéltár és a nápolyi egyetem vesz részt, a közös munka koordinációját Budapest Főváros Levéltára végzi. A partnerek a projekt ideje alatt 5-5 nemzeti topotéka megnyitását vállalták. A felületek létrehozását, üzemeltetését, fenntartását a CO:OP program finanszírozza.