Szenzációs fotógyűjtemény került levéltárunkba

Mi a közös egy divatbemutatóban, egy munkagépben és egy gyógyfürdői életképben? A meghökkentőnek tűnő kérdésre a választ a Főfotó Riporteri Osztályának fotóarchívuma jelenti. E rendkívül értékes, a főváros szocialista kori történetét reprezentáló, közel 150 ezer darabos fényképgyűjtemény a Fortepan közreműködésével került Budapest Főváros Levéltára őrizetébe.

Mi a közös egy divatbemutatóban, egy munkagépben és egy gyógyfürdői életképben? A meghökkentőnek tűnő kérdésre a választ a Főfotó Riporteri Osztályának fotóarchívuma jelenti. E rendkívül értékes, a főváros szocialista kori történetét reprezentáló, közel 150 ezer darabos fényképgyűjtemény a Fortepan közreműködésével került Budapest Főváros Levéltára őrizetébe.

A XIX. Magyar Játékfilmszemle díjátadója 1987. február 18-án a Budapesti Kongresszusi Központban. A fődíjat Rózsa János (b4) Csók, anyu! c. filmje kapta. A film forgatókönyvét Vámos Miklós (b2) írta, az operatőr Ragályi Elemér (b3) volt. A kép bal szélén Kocsis Zoltán látható.

Nagy örömmel értesítjük a főváros közelmúltja iránt érdeklődőket és a fényképezés szerelmeseit, hogy Budapest Főváros Levéltára a Fortepan közreműködésével szenzációs fotógyűjtemény birtokába jutott!

Pillanatfelvétel az 1984-es nyári divatról. A Fővárosi Kézműipari Vállalat divattervezői (művészeti vezető Weingruber Éva) által készített fehér vászon teniszruhákat 1984 februárjában mutatták be.

A közel 150 ezer darabos (!) kollekció a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) Riporteri Osztályának fotóarchívumát takarja. A gyűjtemény a Főfotóval szerződésben álló vállalatok, intézmények és más szervezetek számára készített fényképeket tartalmazza, pontosabban azoknak a Riporteri Osztálynál maradt példányait. A gyűjteményben jelentős mennyiségben találunk felvételeket a szocialista korszak fővárosi (és olykor vidéki) gyárairól, különféle üzletekről, szakmai vásárokról, de találunk benne termék-, reklám-, esemény-, város- és tájfotókat, illetve kisebb számban portrékat is.

Budapest egyik legrégibb fürdője, a Lukács gyógyfürdő 1985-ben.

A gyűjtemény a hatvanas évektől a rendszerváltás időszakáig tartalmaz fotónegatívokat – vagyis nem előhívott felvételekről van szó. A kollekció már mennyiségét tekintve is egészen különleges forrása a korszaknak, azonban munkatársaink előzetes feltárása azt jelzi, hogy a fotók igen értékes anyagául szolgálhatnak a társadalom-, a gazdaság-, a technika- vagy éppen a fogyasztástörténet kutatói számára.

Tanács (ma: Károly) körúti életkép 1984 márciusából

A fotógyűjtemény történeti értéke és fizikai állapota egyaránt indokolja a fényképek digitalizálását, hogy ezzel is biztosítsuk fennmaradásukat és azt, hogy minél előbb online formában az érdeklődők rendelkezésére álljanak. A fényképek rendszerezése, leírása és digitalizálása várhatóan több évig tartó munkafolyamat lesz, de a feltárással kapcsolatos első eredményeket már a következő hónapokban megosztjuk online felületeinken.

A szerteágazó témájú, izgalmas fotóanyag betekintést kínál a szocialista Budapest mindennapjaiba, ami a közelmúlt, illetve a fotózás iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes és tanulságos múltidéző utazásnak ígérkezik. Mi már nagyon várjuk, tartsanak velünk Önök is!