Tradíció és megújulás, a Budapesti Királyi Ítélőtábla története (1891–1950)

2019. november 22-én nyílt meg a Fővárosi Ítélőtábla és Budapest Főváros Levéltára „Tradíció és megújulás, a Budapesti Királyi Ítélőtábla története (1891–1950)” című bíróságtörténeti kiállítása.

2019 elején a Fővárosi Ítélőtábla pályázatot nyújtott be a Budapesti Királyi Ítélőtábla 60 éves, 1891-1950 közötti történetének bemutatására. A Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás nevet viselő pályázatot az Országos Bírósági Hivatal hirdette meg a törvényszékek és ítélőtáblák részére a bírósági történelem és hagyományápolás témában ezzel is támogatva a bíróságok történetiségével és hagyományőrzésével kapcsolatos tevékenységet.

A kiállítás rekordidő alatt, 2019 márciusától elkezdve a munkát, 2019 júliusára elkészült és a Fővárosi Ítélőtábla jelenlegi épületében volt kiállítva. A kiállítás arra kereste a választ, hogy mi a magyarázata a hagyományos jogintézményekhez való ragaszkodásnak és hagyománytiszteletnek, továbbá hogy e mögött közben milyen fontos változások zajlottak. Hogyan alkalmazkodott a bírósági szervezet a megújulás követelményeihez, hogyan válaszolt a 19. század derekának kihívásaira, mint gazdasági modernizáció, emberi és állampolgári szabadságjogok, törvény előtti egyenlőség.

A kiállítás anyagát a BFL jelenlegi és volt levéltárosai állították össze, a munkában Köllő Mónika, Nagy Sándor, Sarusi Kis Béla, Munkácsi Krisztina, Varga Bálint és Zámbó István vettek részt. A roll-upokat Holozsai Ádám tervezte.

A kiállítás 2020. január 31-ig, hétköznap 9.00–18.00 óráig látogatható a II. emeleten.

A megnyitó képei:

Dr. Kenyeres István Budapest Főváros Levéltára főigazgatója
Egriné dr. Salamon Emma, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese
Nagy Sándor, Budapest Főváros Levéltára főosztályvezető-helyettese