Újabb fejlesztések a beregszászi levéltárban

Tovább folytatódik Beregszászon a magyarság múltjára vonatkozó dokumentumok megmentése – Újabb fejlesztések a Kárpátaljai Területi Állami Levéltár beregszászi részlegében.

Az egykori Bereg, Máramaros, Ugocsa és Ung vármegyék levéltári iratait a 2010-es évekre a pusztulás fenyegette, a korábban börtönként szolgáló beregszászi levéltári épületben a dokumentumok fennmaradása veszélybe került. Szinte az utolsó pillanatban került sor Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériuma támogatásával Budapest Főváros Levéltára által 2014–2015 között végrehajtott programra, amelynek keretében egyrészt raktár-modernizálására, másrészt felbecsülhetetlen értékű magyar vonatkozású dokumentumok restaurálására és digitalizálására került sor. A projekt keretében 8000 kataszteri térképet konzerváltak, digitalizáltak és tettek elérhetővé a világhálón (http://mapire.eu/beregovo).

A beregszászi levéltári anyagok megmentése a Külgazdasági- és Külügyminisztérium 35 millió Ft-os támogatásával Budapest Főváros Levéltára megvalósításában tovább folytatódik. A most megkezdett „A beregszászi levéltár komplex állományvédelmi és látogatóbarát fejlesztése” elnevezésű projekt keretében újabb állományvédelmi eszközök, raktárberendezések kiszállítására kerül sor, illetve folytatódik az értékes levéltári iratanyagok digitalizálása. Az új technikai eszközök kezelésének elsajátításában Budapest Főváros Levéltára szakemberei nyújtanak segítséget a beregszászi levéltárosoknak. A projekt 2017. július végén zárul.