A Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt a BFL szakmai közreműködésével

A háborúk során a civilek ellen elkövetett erőszakos cselekmények közül, bár a társadalmi emlékezet részét képezik, a legkevesebbet a nőkkel szemben elkövetett erőszaktételekről tudunk. A Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Történeti Múzeummal és Budapest Főváros Levéltárával közösen támogatja a projektet.

A háborúk során a civilek ellen elkövetett erőszakos cselekmények közül, bár a társadalmi emlékezet részét képezik, a legkevesebbet a nőkkel szemben elkövetett erőszaktételekről tudunk. A Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Történeti Múzeummal és Budapest Főváros Levéltárával közösen támogatja a projektet, melynek célja, hogy elősegítse a téma társadalmi feldolgozását a történeti, művészettörténeti kutatásokra alapozva, a tudomány és a művészet segítségével.

A projekt több egyenrangú elemből áll. Az emlékezet-történeti előkészítő projektelemek adat- és forrásgyűjtésre, az eddigi főbb hazai és nemzetközi tudományos eredmények összegyűjtésére, széles körű társadalmi megismertetésére irányulnak.

A képzőművészeti-vizuális előkészítő projektelemek a közterek, az emlékművek és a város összefonódó történetének kutatását és az emlékműállítás hagyományainak, összefüggéseinek, illetve korszerű irányainak és formanyelvének megismertetését célozzák.

A művészeti pályázat korszerű vizuális nyelven megfogalmazott, nemzetközi összefüggésben is értelmezhető vagy akár példát mutató, újszerű vizuális nyelvet használó, színvonalas mű vagy művek létrehozását célozza.

Budapest Főváros Levéltára a projekt keretében – a már több mint egy évtizede sikeresen folytatott magániratgyűjtési program eredményeire alapozva – gyűjti a témára vonatkozó, még fellelhető magániratokat, naplókat, levelezéseket, visszaemlékezéseket, egyéb iratokat, fotókat. A forrásgyűjtés fókusza a II. világháború időszaka. A projektelem keretében a civilek ellen elkövetett erőszakos cselekményeket elszenvedőkkel, különösen a nőkkel szemben elkövetett erőszaktételről szóló forrásokat kívánják összegyűjteni, adott esetben oral history eszközzel is gyarapítani.

A projekthez egy tudományos workshop is tartozik, melynek helyszínéül majd Budapest Főváros Levéltára szolgál. A magyar nyelvű workshop célja a lehető legnagyobb nyilvánosság tájékoztatása a magyarországi kutatásról.

A projekt BFL által üzemeltetett honlapja ezen, Facebook oldala pedig ezen a linken érhető el.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleménye itt érhető el.

Képek a sajtótájékoztatóról:

Képek:  Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala