Könyvajánló a Budapest Főváros Levéltárában őrzött Bodoky-Biberauer gyűjtemény kapcsán

A Bodoky-Biberauer család német gyökerekkel és kapcsolatokkal rendelkező, nagy múltú református nemzetség – többek között az ő nevükhöz fűződik a budapesti Bethesda gyermekkórház megalapítása is. A család gazdag iratanyaga 2010-ben került levéltárunkba.

A Bodoky-Biberauer család német gyökerekkel és kapcsolatokkal rendelkező, nagy múltú református nemzetség – többek között az ő nevükhöz fűződik a budapesti Bethesda gyermekkórház megalapítása is. A család jól fennmaradt, gazdag és fontos iratanyaga 2010-ben került Budapest Főváros Levéltárába (Bodoky-Biberauer Gyűjtemény, HU BFL XIII.42.).

A família egyik kiemelkedő tagja, az ötvenes években palástjától megfosztott református lelkész, Bodoky Richárd kényszerű hallgatása alatt írta meg nemzetségén túlmutatóan a hazai reformátusság egy fontos, 20. század eleji fejezetének a történetét. Ez a regényszerű, de a fennmaradt iratgyűjtemény alapján írt családtörténet a szerző halálát követően jelent meg „Jövevények és vándorok” címmel, 6 kötetben. Az azóta elfogyott könyvek a reformáció ötszázadik évfordulója kapcsán új kiadásban jelennek meg. Egyelőre még csak két kötet látott napvilágot, amelyeket 2019. február 19-én a sorozat Gyanútlanok címet viselő kötetének a bemutatására a Bethesda gyermekkórházban került sor.

A Ráday Gyűjtemény Levéltárunkban történő beköltözésével pedig a család történetére részletesebben kíváncsi kutatók immár egy helyen vizsgálhatják a regénysorozat alapjául szolgáló hivatalos, illetve családi iratokat is.