Bauhaus 100

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest100 programsorozat témáját a száz éve alapított Bauhaus adja. A projektet magáénak tudó és az eseménysorozatot szervező Kortárs Építészeti Központ kutatói levéltárunkkal szorosan együttműködve gazdag anyaggal dolgozhatnak Budapest Főváros Levéltárában.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest100 programsorozat témáját a modern magyar építészet, ezen belül pedig a száz éve alapított Bauhaus adja. Az önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető, az épített környezetre odafigyelő városlakók összefogásával szerveződő programok célja felhívni a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, a főváros építészeti értékeire. A projektet magáénak tudó és az eseménysorozatot szervező Kortárs Építészeti Központ kutatói levéltárunkkal szorosan együttműködve gazdag anyaggal dolgozhatnak Budapest Főváros Levéltárában. A magyarországi Bauhaus-kísérletek egyik kiemelkedően szép példája a budapesti Pasaréten, a Napraforgó utcában épült kísérleti lakótelep. Ötletét az 1927-ben Stuttgart mellett készült Weissenhofsiedlung adta, ahol a modern építészet nemzetközileg elismert képviselői egy-egy házat terveztek. A „minta lakótelep” felosztási térrajza, illetve több ház tervrajza megtalálható levéltárunk gyűjteményében. A lakótelep tervezői a két világháború közötti magyar építészet legkiválóbb alkotói (Vágó László, Wälder Gyula, Kaffka Péter, Bierbauer Virgil, Kozma Lajos, Wellisch Andor, Kertész K. Róbert, Münnich Aladár, Quittner Ervin, ifj. Masirevich György, Hegedűs Ármin, Böhm Henrik, Ligeti Pál, Molnár Farkas, Tauszig Béla, Róth Zsigmond, Hajós Alfréd, Weichinger Károly, Gerlóczy Gedeon, Fischer József, dr. Barát Béla és Novák Ede) voltak (forrás).

A Napraforgó utcai kísérleti lakótelep felosztási térrajza és a kiválasztott házak tervrajza „A historizmustól a modernig. Budapest várostervezése és építészete a XIX. század második felében és a XX. század első felében” című magyar és orosz nyelvű, a Szentpétervári Levéltári Bizottság és Budapest Főváros Levéltára által közösen készített virtuális kiállításon is megtekinthetők az alábbi linkre kattintva.

A telep felosztási térrajza. BFL XV.17.d.323.b. 9385.
Napraforgó utca 20. Fischer József, zárt veranda terve.BFL XV.17.d.329 – 11489/24. 3. f.
Napraforgó utca 20. alatti ház napjainkban. Tálas Róbert felvétele, 2018