Diákokkal együtt ünnepeltük március 15-ét

Március 13-án a Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 2. osztálya, 14-én a Jókai Mór Általános Iskola három osztálya, délután pedig a Kölcsey Ferenc Gimnázium három kilencedikes osztálya ünnepelte levéltárunkban az 1848-as forradalom évfordulóját.

Március 13-án a levéltárban ünnepelte az 1848-as forradalom évfordulóját a Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 2. osztálya. A diákoknak a levéltár munkatársai tartottak foglalkozást, amelynek keretében megismerhették 1848. március 15-e eseményeit, helyszíneit, a márciusi ifjakat, a magyar huszárokat. A közösen feldolgozott anyagból összeállították saját újságjukat. A foglalkozás második felében a tanulók játszották el a forradalmi eseményeket: kiszórták a „nyomdából” a tizenkét pontot és a Nemzeti Dalt, az utóbbit közösen elszavalták, átkeltek a Dunán és kiszabadították Táncsics Mihályt. A nap zárásaként a nyomdából frissen kikerült röpiratokat lepecsételték viaszpecséttel.

2019. március 14-én a Jókai Mór Általános Iskola három osztálya vett részt levéltár-pedagógiai foglalkozáson. Minden osztályhoz egy-egy levéltáros csatlakozott, akikkel együtt megbeszélték 1848. március 15-e eseményeit. Ezt követően megtekintették a forradalommal kapcsolatos bejegyzéseket Pest, illetve Buda Város Tanácsának 1848. évi jegyzőkönyveiben, majd a diákok elkészítették saját polgárleveleiket, melyet viaszpecséttel hitelesítettek.

Délután a Kölcsey Ferenc Gimnázium három kilencedikes osztálya érkezett a levéltárba 1848. március 15-e megünneplésére. A forradalmi események felelevenítése után megtekintették az azokról szóló jegyzőkönyvi bejegyzéseket, majd megnézték a levéltár kincseit, többek közt az 1300-ban keletkezett oklevelet, a budai tisztségviselők és a pesti polgárok könyvét is.

ujsag2.jpg, – tomak