Együttműködés a Baranyai Református Egyházmegye Levéltárával

2019. március 2-án került sor a Levéltár-pedagógia Baranyában című programsorozat vetélkedőjének döntőjére. A verseny egyik szekciójának zsűrielnöke intézményünk munkatársa, Rácz Attila főosztályvezető volt.

2019. március 2-án került sor a Levéltár-pedagógia Baranyában című programsorozat vetélkedőjének döntőjére. A verseny egyik szekciójának zsűrielnöke intézményünk munkatársa, Rácz Attila főosztályvezető volt.

A „Bajnokok csatájának” nevezett vetélkedőben 5 intézmény tanulói 6 fős csoportokban küzdöttek meg egymással a korábban az EFOP-3.3.2-16 „Levéltár-pedagógia Baranya megyében a köznevelés eredményességéért” c. pályázat keretében tartott havi szakkörökön megismert levéltári alapfogalmak, a Baranyai Református Egyházmegye Levéltárának iratai és gyűjtőköre és a Magyarországi Református Egyház Zsinati Levéltár felépítése témában. A játékos feladatok, rejtvények és az IKT-eszközökkel (tablet, projektor, google classroom és redmenta.com) megoldott feladatok úgy a versenyzők, mind a zsűri számára feledhetetlen élménnyé tették a küzdelmet.

A versenyző csapatok tanúságot tettek arról, hogy a korábbi levéltári foglalkozásokon megismerkedtek a levéltárban őrzött dokumentumokkal, a levéltári rendszerezés alapjaival, a családfa-kutatással, valamint az információs adatbázisok kezelésével.

A vetélkedő különösen szimpatikus jellemzője a csapatmunka hangsúlyozása volt, és sok olyan tapasztalattal gazdagodtunk, melyeket a jövőben Budapest Főváros Levéltárának levéltár-pedagógiai foglalkozásain is hasznosítani tudunk.

A vetélkedő kisfilmjét az alábbi linken tekinthetik meg.