Áthallások. Ybl a Palotanegyedben

Szerző(k): Hidvégi Violetta, Sebestyén László
Kiadás helye: Budapest Főváros Levéltára
Kiadás éve: 2016
Ár: Akció! 3900 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Áthallások. Ybl a Palotanegyedben
Resonanzen. Ybl im Palastviertel
Allusions. Ybl in the Palace Quarter

A magyar–angol–német nyelvű kiadvány a 2015 novemberében Budapest Főváros Levéltára kiadásában megjelent Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig (szerkesztők: Hidvégi Violetta, Marótzy Katalin) című kötet újragondolt változata.

A borító színe a fényérzékeny ezüst-kloridra utal, amelyet a XIX. század fényképészei használtak. Két művészeti ágat kapcsoltunk össze: az építészetet és a fényképészetet, két korszakot: a XIX. és a XXI. századot. A XIX. század második felének meghatározó építésze, Ybl Miklós és a korszak kitűnő városfényképésze, Klösz György munkáival állítottuk párba Sebestyén László mai képeit, aki használja a modern kor digitális fényképezőgépét, de a nagy elődhöz hasonló eljárással is készít felvételeket. A kötet első részében rövid leírások, Klösz György és Sebestyén László mai fekete-fehér felvételei mutatják be az épületeket. Azoknak a házaknak a hűlt helyét, amelyek napjainkra eltűntek a város szövetéből szintén a régi technikával készült képek jelenítik meg.

A kötet második részében tematikus csoportosításban találkozunk művészi szépségű színes Ybl-rajzokkal, álló épületeknél színes fényképpárjukkal. Az épületek alaprajzi megoldásai elárulják az építész harmóniára törekvését, remek térszervező képességét, a homlokzati rajzok segítségével pedig nyomon követhetjük Ybl stílusának érlelődését. A nyílászárók és a lépcsőházak variációi után bekukucskálhatunk a belső udvarokba. Az album záró részében díszítő részletekkel és berendezési tervekkel ismerkedhetünk. 

Ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek, aki nyitott az izgalmas építészeti megoldásokra, a remek fényképekre, és aki egyaránt szeret sétálni térben és időben Budapesten, interaktív módon összevetni a múltat a jelennel. Az eligazódást térkép segíti.