Nemzeti divat Pesten a 19. században

Megjelent a Disszertációk Budapest Főváros Levéltárából sorozat 6. kötete Nemzeti divat Pesten a 19. században címmel.

Megjelent a Disszertációk Budapest Főváros Levéltárából sorozat 6. kötete Nemzeti divat Pesten a 19. században címmel. 

A 19. század 20-as éveitől kezdve Magyarországon a nemzet került a gondolkodás és a közbeszéd középpontjába. A viták nemcsak az országgyűlésen és más politikai fórumokon zajlottak. A bálokon, divatlapokban és általában a nyilvánosság színterein a nemzeti problematika mindenki számára érthető formában jelent meg: a nyelv, a zene és a tánc mellett az öltözék lett a nemzetiesedés mértékének mutatója.

A kötet azt mutatja be, hogy elsősorban a divatsajtó és másodsorban a divatos holmik előállítói milyen kollektív képzetek mozgósításával próbálták rávenni olvasóikat, hogy egy olyan időszakban, amikor már több mint egy évszázada a párizsi, illetve bécsi divat határozta meg a városi, úri öltözködést, magyar nemzeti öltözetet vásároljanak és viseljenek; a mindig változó, újdonságot kínáló divat helyett állandó szokást hozzanak létre, és ahhoz alkalmazkodjanak külső megjelenésükben.

Ára: 2500 Ft

Kiadás éve: 2017

A kiadvány megvásárolható Budapest Főváros Levéltára titkárságán (1139 Budapest, Teve u. 3–5.), illetve megrendelhető honlapunkon.

A kötet megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.