Iratképzőknek

Ezen az oldalon összegyűjtöttünk olyan hasznos információkat, űrlapokat, módszertani és szakmai ajánlásokat, amelyek támpontot nyújtanak az iratképzőknek a náluk keletkezett iratok megfelelő őrzéséhez, rendszerezéséhez és a levéltárnak történő átadásához, emellett a Referensek és referenciák alatt megtalálhatják Budapest Főváros Levéltára azon munkatársainak elérhetőségét, akik az egyes gyűjtőterület referenciáin dolgoznak.
Levéltárunk a törvényben szabályozott időközönként ellenőrzi az illetékességébe tartozó iratképző szervek iratkezelését és irattározását: e folyamatot a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény 11. §-a és az ennek végrehajtási rendeletét képező, vagyis a közlevéltárak és a nyilvános magánlevéltárak tevékenységével összefüggő szakmai követelményekről szóló 27/2015. (V. 27.) EMMI rendelet 8. §-a szabályozza.

Kisokos iratképzőknek: Szakmai ajánlás irattári dokumentumok hosszú távú megőrzésére (letölthető: pdf)
Iratátadás: ismertető az iratok levéltári átadás-átvételéről (letölthető: pdf és szerkeszthető MS Word-formátumban)
Iratselejtezés: ismertető az iratselejtezési eljárásról (letölthető: pdf és szerkeszthető MS Word-formátumban)
Iratkezelési szabályzatok, irattári tervek: ismertető az iratkezelési szabályzatokról, illetve az irattári tervekről  (letölthető: pdf és szerkeszthető MS Word-formátumban)
Módszertani útmutató és szakmai ajánlás a polgármesteri hivatalok egyedi iratkezelési szabályzatának elkészítéséhez (letölthető: pdf)
Módszertani útmutató és szakmai ajánlás az országos nemzetiségi önkormányzatok egyedi iratkezelési szabályzatának elkészítéséhez (letölthető: pdf)

Referenciák és referensek listája